luni, 9 septembrie 2013

Stiai ce este Mareea Rosie?

     De mareea rosie se tem cel mai tare cultivatorii de perle. Este un fenomen creeat de cresterea excesiva a unor alge, in conditiile in care o singura celula se poate reproduce in milioane de alte celule in doar cateva saptamani. Ca si orice planta are nevoie doar de lumina soarelui pentru a creste, astfel incat foarte repede ating perioada "infloririi" si devin rosii sau ruginii, acaparand imense spatii in apa.
      Acest fenomen devine periculos pentru culturile de perle din mai multe motive. In primul rand ca molustele producatoare de perle se hranesc cu alge. Dar in anotimpul mareei rosii acestea devin toxice.
      Pe de alta parte, o grava problema se creeaza datorita faptului ca algele consuma foarte mult oxigen din apa in care stau lasand vietuitoarele marine saracite de asa o sursa importanta de viata. Alta problema este cauzata de faptul ca atunci cand o parte din ele mor, din cauza lipsei de nutrienti cel mai adesea, in momentul descompunerii aduna o multime de bacterii care se imprastie in apa. Acesta este motivul cel mai frecvent pentru care recolte intregi de perle sunt pierdute. Un astfel de fenomen s-a intamplat in Hong Kong in 1988 cand o suprafata imensa de maree rosie a colapsat lasand in urma 35 de tone de peste mort.
      Deseori, algele produc toxine, fiecare tip de alge produce toxine diferite. Iar cand pe un km patrat de apa se intalnesc zeci de specii de alge, toxinele eliminate in apa sunt coplesitoare pentru moluste.
Cert este ca atunci cand mareea rosie apare se stie ca va fi un an greu in industria bijuteriilor cu perle. Acesta este unul dintre motivele pentru care perlele sunt inca geme rare.           
      Producatorii cauta metode  de prevenire sau de indepartare a acestui fenomen fara influente majore in ecosistemul natural al marilor, dar pana atunci, o perla care vede in sfarsit lumina soarelui se pote considera  norocoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea