luni, 15 aprilie 2013

Furnizorii nostri- despre crescatoriile de perle                 Calatoria unei perle

      Furnizorii nostri, cultivatorii de perle din Asia, ne-au oferit cateva informatii despre cum ia nastere o perla in crescatoriile lor. Trebuie sa recunosc, cateva lucruri nu le cunosteam. Va invit sa descoperiti acest procedeu:
      << Sa incepem cu bazele. Perlele se nasc in interiorul unei scoici. Fermele au mii sau zeci de mii de scoici producatoare de perle in aceste crescatorii, tinute in conditii ideale intre 2 si 5 ani, varsta de care are nevoie o perla sa creasca. Sunt foarte multe riscuri, la fel ca si la orice alta cultura, care pot afecta sau chiar distruge iremediabil loturi intregi: furtunile, poluarea, bolile. Este nevoie de mult noroc si multa indemanare pentru a obtine o recolta profitabila. Daca totul merge bine, scoica va darui o perla.
       Dar sa incepem cu inceputul. Procedeul incepe cu procurarea scoicii in sine, care este o scoica speciala, producatoare de perle. Unii crescatori din Polinezia Franceza, Nordul Australiei si Filipine, crescatori in special de perle de apa sarata,  continua sa fertilizeze recoltele proprii cu scoici salbatice pentru mentinerea diversitatii. Cea mai raspandita practica insa este aceea de a colecta ovule si spermatozoizi ale scoicilor si de a creea larve. Aceste larve, numite “spat” plutesc liber cateva saptamani pana cand cresc destul de mari cat sa sepoata prinde de un punct solid, in mod natural o roca. In crescatorii le sunt create locuri special de care se vor prinde, astfel incat sa poata fi usor recoltate. Aceste spat-uri sunt tinute sub observatie pana cand devin tinere scoici.  Tinerele scoici sunt trimise la “cresa” un loc special creat pentru a se putea dezvolta in siguranta. Dupa doi ani sunt considerate destul de mature cat sa nucleeze. Ce este acest procedeu. In salbaticie, scoica este “vizitata” de un parazit, coral sau de un bob de nisip, pe care isi va depune nacru, formand perla. In crescatorii, noi introducem acest nucleu, pe care scoica isi va depune in mod natural sideful. Dar procedeul nu s-a terminat. Dupa aceasta nucleere, scoica poate “respinge implantul”, se poate imbolnavi sau poate produce o perla. Dupa luni sau ani de zile, perlele sunt recoltate, spalate, uscate si sortate, apoi trimise catre partenerii nostril: manufacturieri, dealeri si bijutieri.
      Speram ca v-am dat o idée cat mai exacta a drumului pe care il face o perla din faza incipienta pana in momentul in care ajunge la dumneavoastra sub forma de bijuterie. >>


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea