sâmbătă, 2 februarie 2013

La ce sa sa te uiti cand cumperi perle



      In cazul in care vrei sa cumperi perle naturale si nu altceva, ar trebui sa stii cateva lucruri. O perla, in mod natural, se formeaza in mometul in care un “intrus”, un firicel de nisip, sau orice alt contaminant din mediu marin, ramane captiv in scoica si peste el, in mod repetat, se depune sidef.
      Perle naturale sunt denumite si cele Shell si cele de Mallorca pentru continutul de sidef, care este o componenta organica. Dar ele nu sunt perle crescute intr-o scoica, ci facute de mana omului intr-o fabrica. Perlele de cultura, insa, da, sunt crescute intr-o scoica. Singura difereta intre perlele de cultura si cele gasite accidental in ocean, consta in faptul ca la cele de cultura, in mod deliberat, in interiorul scoicii a fost introdus “intrusul”. In rest, procesul este asemanator.
      Deci, cum sa nu te pacalesti: este mult mai simplu decat ai crede. In primul rand forma perlei. Daca este fara imperfectiuni, mai ales cand te uiti la un sirag, este imposibil sa fie natural. Mai ales daca are un pret decent. O singura perla care se apropie de perfectiune, poate costa de la cateva sute de dolari in sus. Pe o perla naturala, de multe ori sideful are mici adancituri, mici gauri, mici diferete de nuanta si luminozitate.
      Apoi, greutatea. Perlele sunt geme, sunt naturale, sunt grele. Daca sunt usoare, mai mult ca sigur ca este plastic vopsit cu sidef. Si, cel mai sigur test, in momentul cand atingi cu dintele de cateva ori o perla, dintele nu trebuie sa alunece ca pe sticla.
      De-a lungul timpului am mai auzit cateva mituri, cum ca: daca perla nu are inele de crestere in jurul ei nu este naturala. Fals! Aceea e doar o perla de o calitate mai slaba. Sau, daca perla arata foarte neuniform este naturala. Nu neaparat, am vazut si perle false neuniforme. Perle  neuniforme sunt de fapt perle baroq, o categorie de perle apreciate extreme de mult de anumite femei conform sloganului “Beauty by Imperfection”.
       Ce va garantez este ca, dupa primele perle cumparate veti invata sa identificati cu usurinta un fals de un original. Ca sa fi sigur, inainte de a pleca la cumparaturi de perle in tari exotice de la artizani locali, cumpara cateva piese de la furnizorii de perle care iti acorda certificate de garantie.
      A! Ce sa nu faceti cand cumparati o perla: nu ii dati fac si nu o crestati cu cutitul sau cu o lama ascutita. Am citit de multe ori sfaturile acestea date de catre “specialisti “. Ce nu am gasit niciodata – ce ar trebui sa rezulte in urma acestor practici. Cum arata o perla naturala dupa ce ii dai foc comparativ cu una falsa? Ma rog, nu faceti asa ceva. Se va arde si evident se va rupe matasea pe care sunt insirate perlele, se va strica montura lor, vor crapa cristalele sau alte pietre din jurul ei. Perlele, dupa cum voi scrie intr-un articol viitor, au nevoie chiar de o ingrijire speciala pentru a-si mentine frumusetea. Pana atunci, astept intrebarile si comentariile voastre. Va raspund cu drag! 

Un comentariu:

  1. Buna ziua la ce pret ar ajunge o perla de dimensiunea 16-17 mm? de culoare usor albastrui sidef ?
    Am gasit o perla pe malul oceanului Atlantic intr-o scoica destul de mare.. Am poza cu el dar nu stiu cum pot sa-l trimit aici pe pagina.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea