miercuri, 10 octombrie 2012

Despre perlele naturale

Bijuteriile cu perle vor fi întotdeauna la modă iar valoarea lor nu scade niciodată.
În prezent, aproape 100% din perlele vândute sunt perle de cultură, singura deosebire faţă de perlele descoperite accidental(şi foarte, foarte rar) este faptul că acestea din urmă nu conţin nucleu adăugat de om, ci se formează în jurul unui bob de nisip intrat în scoică . Însă amândouă tipurile de perle sunt perle naturale, şi nu artificiale, formate în urma unui proces al scoicii de a se auto-apăra.
Doar 10% din scoici acceptă însă nucleul introdus . O parte din ele mor din cauza corpului strain , iar altele îl rejectează. O parte din cele care îl rejectează încep însă să depună sidef pe manta , formând astfel aşa-numitele "keshi" , perle naturale fără nucleu , de forme neregulate , care însă sunt foarte apreciate.
De-a lungul unei perioade de mulţi ani , acest învelis , creşte constant prin secretarea continuă de către scoică a sidefului , formând perla , folosita apoi in bijuteriile cu perle.
Lustrul , irizările şi culorile specifice sidefului depind de numarul şi grosimea straturilor depuse prin suprapunere . Mărimea , forma şi culoarea unei perle sunt determinate de combinarea mai multor factori , inclusiv de către mărimea şi forma "intrusului" , sau de faptul dacă scoica este de apă dulce sau de apă sărată , sau de regiunea geografică unde trăieşte scoica . De ce perlele pot avea un preţ foarte ridicat ? La o mie de scoici pescuite , un procent foarte mic poartă perle , iar dintre acestea probabil doar una din zece mii este o perlă cu calităţi foarte bune.
Criteriile în funcţie de care se stabileşte valoarea unei perle : diametru , greutate , orient , culoare , strălucire şi formă . Greutatea perlelor se măsoară în grani (nu este acelaşi lucru cu gramul). 1 gran = 0.05 grame (1gram = 20 grani) . Gradul de strălucire este dat de strălucirea unei pete de lumină care se reflectă pe suprafaţa perlei , cu cât acest contur este mai mare cu atât stralucirea e mai bună . Irizaţiile sidefului din care este alcătuită perla poartă denumirea de orient. Aşa cum s-a menţionat , perlele au mai multe culori , însă cele mai valoroase şi cel mai des folosite pentru bijuteriile cu perle sunt alb-argintiu , roz , crem , auriu , bleu-gri şi negru.
                   Perlele de Akoya

                         roz             argintiu           crem                   Perlele tahitiene


                                     verzui         roz         argintiu

  
                           Perlele South Sea Aurii                                      auriu           roz           argintiu
                             Perlele South Sea Albe                                  roz            crem         argintiu

      
 Combinaţia de luciu , culoare , mărime , netezime şi simetrie este cea care conferă valoare fiecărei perle în parte . Fără să fie absolute sau unice , comercianţii de perle consideră drept "standard " două sisteme de sortare - sistemul AAA-A (calificativul AAA revenind perlelor de cea mai bună calitate) şi sistemul A-D (sistemul tahititan) ; nu trebuie să pierdem din vedere că vorbim totuşi de nişte sisteme "indulgente" de clasificare , care lasă loc interpretărilor şi aprecierii personale . 

                            
     
                                            Perlele au marimi diferite
                                             
                                                               Categorii diferite

  

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea